Ik hanteer bij het maken van de VideoVerhaal video’s de volgende werkwijze:

 

- Geen script

 

Veel tv-programma’s en video-producenten hanteren een script bij wat ze gaan maken. Ik heb de bewuste keuze gemaakt om dit niet te doen. Zelf vind ik namelijk niets erger dan naar voorgeregisseerde gesprekken en gebeurtenissen te kijken. Echte schoonheid is overal waar te nemen. Daar is geen script voor nodig. Een script is voor mensen met haast en een vooraf bepaald resultaat voor ogen. Ik heb geen haast. Ik neem graag de tijd voor wat ik maak. Mensen de ruimte geven om te spreken is belangrijk. Dan voelen ze zich gehoord. En dan komen de mooiste verhalen spontaan naar boven. Ik heb dus vooraf ook geen resultaat voor ogen. En juist dat loslaten van een resultaat leidt tot de mooiste resultaten.

 

- Stilte

 

Het is van groot belang dat er geen afleiding is tijdens de gesprekken die voor de camera plaatsvinden. Telefoons uit dus. Geen mensen die op een andere plek in het huis aan het rommelen zijn. Geen loeiende airco op de achtergrond. En het liefst een plek die niet ‘hol’ klinkt. Vanuit de stilte ontstaat als vanzelf de aandacht voor wat er gezegd wordt.

 

- Je thuis voelen

 

De plek waar het gesprek plaatsvindt is ook van belang. Hoe meer de persoon die voor de camera zit zich op zijn/haar gemak voelt, des te groter de kans dat mooie verhalen en momenten zich spontaan aandienen.

 

- Samenwerking

 

Met name voor de portretten, waarbij er op meerdere locaties gefilmd kan worden, stimuleer ik de ander om ook met suggesties te komen. Zo bedenken we samen wat jouw portret zal inhouden. Je bent dus mede-regisseur van je eigen portret. Geen probleem als je helemaal geen ervaring hebt op dat gebied. Geen ervaring hebben kan zelfs een voordeel zijn.

 

- Video is kunst

 

Ik beschouw de GESPREKKEN, ONTMOETINGEN en PORTRETTEN die ik op video vastleg als kunstwerken. Tijdens het maken doe ik echt mijn best om de persoon in de video zo echt mogelijk tot zijn recht te laten komen. Dat betekent tijdens de gesprekken ruimte geven om het verhaal te vertellen en dat betekent tijdens het monteren schaven, schaven en nog eens schaven totdat de video de vorm heeft die voor mijn gevoel klopt. Dit heeft als gevolg dat ik na het opleveren van de video geen wijzigingen meer doorvoer. Het kunstwerk is dan af.


gesprekopvideo_featuredmedium-158x200
ontmoetingopvideo_featuredmedium-158x200
portretopvideo_featuredmedium-158x200